dimecres, 13 de març del 2013

Sant Llorenç de Morunys... la passejada de diumenge a la tarda

El centre de fabricació de drap de llana es testimonia des del segle XIV, de probable origen peitaví. Al 1850 hi havia, d'altra banda, dos fabricants de filats de cotó. La primera concessió de mercat coneguda va ser atorgada el 1321 pel vescomte de Cardona (era els dijous).

Es va formar el 1297 com a vila franca, al camí de Cardona a la Seu d'Urgell, a redós del monestir de Sant Llorenç de Morunys, l'església del qual va esdevindre també parroquial; va ser cap d'una de les batllies del vescomtat (després comtat i ducat) de Cardona. Al començament del segle XV ja estava emmurallada (amb planta pentagonal irregular i portes als cinc vèrtexs). Al segle XVIII, al créixer, es construí al NE el carrer extramurs dit de Vallfred.
La vila va ser cremada per Antoine Rotten al 1823 i refeta tot seguit. El febrer de 1849, durant la Segona Guerra Carlina, Cabrera i el seu estat major, en retirada de la línia del Ter, hi van establir la seua base, però es van haver de retirar el mes d'abril següent davant el resultat desfavorable de l'acció de Sant Llorenç davant els liberals. El 1343 s'hi va fundar la confraria dels Colls, de caràcter beneficosocial, que al 1797 va erigir la seua seu, edifici convertit el 1946 en Museu del Patronat de la Vall de Lord.